Συνάντηση της Συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Κρήτης, Μαρίας Κοζυράκη,  πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018, με τον Πρόεδρο του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (Ε.Σ.Δ.Α.Κ.) και Αντιδήμαρχο Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη.

Συνάντηση της Συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Κρήτης, Μαρίας Κοζυράκη με τον Πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ και Αντιδήμαρχο Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη
Συνάντηση της Συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Κρήτης, Μαρίας Κοζυράκη
με τον Πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ και Αντιδήμαρχο Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ο ρόλος της Αποκεντρωμένης στο νέο γίγνεσθαι έπειτα από την ψήφιση του πρόσφατου νόμου για την Αυτοδιοίκηση «Κλεισθένης», τα θέματα αλλαγών στους ΦοΔΣΑ της χώρας, όλα τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων του Ε.Σ.Δ.Α.Κ., καθώς και οι δράσεις αλλά και οι παρεμβάσεις που υλοποιεί στις Π.Ε. των Δήμων – μελών του (Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου).

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Πρόεδρο του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας, ένα έργο που έχει σχεδιαστεί από τον Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και τον Δήμο Ηρακλείου, το οποίο εντάσσεται στο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων της Δημοτικής Αρχής και συνδυάζει την περιβαλλοντική εκπαίδευση με την αναψυχή, οργανώνει σε μια ενιαία έκταση πολλές διαφορετικές χρήσεις, είναι ανοιχτό σε επισκέψεις σχολείων, συλλόγων και φορέων και μπορεί να αναπτύσσει ταυτόχρονα διάφορες δράσεις προώθησης της κυκλικής οικονομίας. Πρόκειται, όπως ανέφερε, για το σημαντικότερο έργο ανάπτυξης της κυκλικής οικονομίας στην Κρήτη, το οποίο αναβαθμίζει περιβαλλοντικά, λειτουργικά και αισθητικά τη συγκεκριμένη περιοχή.

 

Ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης τόνισε: «Ο Ε.Σ.Δ.Α.Κ., ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, συνεργάζεται στενά με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης σε θέματα σχεδιασμού, υλοποίησης έργων και εφαρμογής του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων Κρήτης. Με την Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Μαρία Κοζυράκη, όπως και με τα στελέχη των Υπηρεσιών της, έχουμε μια στενή συνεργασία και μας έχουν βοηθήσει σε πολλά από τα έργα και τις παρεμβάσεις που κάνουμε στις περιοχές ευθύνης μας. Δεν έχω δε την παραμικρή αμφιβολία, ότι αυτή η συνεργασία θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, με αποκλειστικό και μόνο γνώμονα την πρόοδο στο ζήτημα της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων, της εδραίωσης συνθηκών κυκλικής οικονομίας και της βελτίωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του τόπου μας».

Από την πλευρά της η Συντονίστρια ανέφερε: «Ο νόμος για της Αυτοδιοίκηση “Κλεισθένης” αποτελεί μια νέα πρόκληση για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Χώρας οι οποίες καλούνται να παίξουν σημαντικό ρόλο σε κρίσιμα θέματα όπως είναι τα περιβαλλοντικά. Συζητήσαμε, σε φιλικό κλίμα, με το Πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ κ. Μαμουλάκη για τις αλλαγές που προβλέπονται στο νόμο για τους ΦοΔΣΑ και τον διαβεβαιώσαμε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση επιθυμεί να συμβάλλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη δημιουργία δυνατοτήτων αξιοποίησης κάθε πρωτοβουλίας και να ενισχύσει την προοπτική επιτυχούς και βιώσιμα αποτελεσματικού σχεδιασμού της διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί μας.»