Την πιλοτική μονάδα του προγράμματος LIFE F4F – Τροφή από Τρόφιμα και την Μονάδα Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων Ηρακλείου, στον χώρο που σχεδιάζεται το Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας βόρεια της Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου, επισκέφτηκε την Παρασκευή 4/1 ο αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος.

Στην πιλοτική μονάδα Life F4F ο αν. Υπουργός Σωκράτης Φάμελλος
Στην πιλοτική μονάδα Life F4F ο αν. Υπουργός Σωκράτης Φάμελλος
Στην πιλοτική μονάδα Life F4F ο αν. Υπουργός Σωκράτης Φάμελλος
Στην πιλοτική μονάδα Life F4F ο αν. Υπουργός Σωκράτης Φάμελλος

Ο Υπουργός, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και Αντιδήμαρχο Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη, τον Αντιπρύτανη του Τ.Ε.Ι. Κρήτης Θρασύβουλο Μανιό και υπηρεσιακά στελέχη, είδε από κοντά τον τρόπο που γίνεται η επεξεργασία των τροφικών υπολειμμάτων στη μονάδα του προγράμματος LIFE F4F – Τροφή από Τρόφιμα ενώ ενημερώθηκε και για τα αποτελέσματα της πρώτης περιόδου λειτουργίας της.

Αμέσως μετά επισκέφτηκε την Μονάδα Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων – Μ.Π.Α., όπου ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. Χάρης Μαμουλάκης μαζί με τα στελέχη του Συνδέσμου του έδειξαν τα σχέδια βάση των οποίων θα μετεξελιχθεί σε Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων – Μ.Ε.Α., κάτι για το οποίο υπάρχει ήδη ολοκληρωμένη μελέτη η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο αδειοδότησης.

Στην πιλοτική μονάδα Life F4F ο αν. Υπουργός Σωκράτης Φάμελλος
Στην πιλοτική μονάδα Life F4F ο αν. Υπουργός Σωκράτης Φάμελλος

Στο τέλος της επίσκεψης, ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης δώρισε στον Υπουργό Σωκράτη Φάμελλο το παιδικό βιβλίο που επανέκδωσε ο Ε.Σ.Δ.Α.Κ. «Η κυρία Ανακύκλωση και οι φίλοι της» της κατόχου βραβείου ΙΠΕΚΤΣΙ συγγραφέως Ματούλας Τόλκα, ένα βιβλίο που έχει δωριστεί από τον Σύνδεσμο σε όλα τα σχολεία των Δήμων – μελών του.

Υπενθυμίζεται ότι η μονάδα του προγράμματος LIFE F4F – Τροφή από Τρόφιμα λειτούργησε – μαζί με τις ημέρες των δοκιμών – για 144 ημέρες και κατάφερε να ανταποκριθεί απόλυτα στις απαιτήσεις, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που είχε γίνει. Κάτι που ικανοποίησε τα στελέχη των συνεργαζόμενων φορέων, του Ε.Σ.Δ.Α.Κ., του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και απόδειξε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αποτελεί πραγματικά σημαντική τομή στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Στο πιλοτικό στάδιο λειτουργίας της μονάδας, συμμετείχαν τα ξενοδοχεία Creta Maris, Galaxy, Atlantis και Olive Green, τα οποία ακολουθούν την αυστηρή διαδικασία διαλογής στην πηγή των τροφικών τους υπολειμμάτων, ενώ και  η επεξεργασία τους γίνεται με την τήρηση πολύ αυστηρών προδιαγραφών και συνθηκών ασφαλείας σε όλα της τα στάδια.

Αξίζει επίσης να τονιστεί, ότι η μονάδα, εντάσσεται στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Ηρακλείου και του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. που σχεδιάζεται στην περιοχή, ένα Πάρκο που συνδυάζει την περιβαλλοντική εκπαίδευση με την αναψυχή, οργανώνει σε μια ενιαία έκταση πολλές διαφορετικές χρήσεις, προβλέπεται να είναι ανοιχτό σε επισκέψεις σχολείων, συλλόγων και φορέων και να μπορεί να αναπτύσσει ταυτόχρονα, διάφορες δράσεις προώθησης της κυκλικής οικονομίας.

Χρήσιμα στοιχεία για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE15 ENV/GR/000257 με τίτλο: «Food for Feed: An Innovative Process for Transforming Hotels’ Food Wastes into Animal Feed- Τροφή από Τρόφιμα: Μια Καινοτόμα Διεργασία για τη Μετατροπή των Υπολειμμάτων Τροφίμων Ξενοδοχειακών Μονάδων σε Ζωοτροφές»:

Το πρόγραμμα «Τροφή από Τρόφιμα – Food for Feed» έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης διεργασίας παραγωγής ζωοτροφών από τα υπολείμματα τροφίμων (κουζίνας και τραπεζαρίας) των χώρων μαζικής εστίασης, κυρίως ξενοδοχείων και εστιατορίων, που ήδη εφαρμόζουν σύστημα διαλογής στην πηγή ή θα επιθυμούσαν να εφαρμόσουν στο άμεσο μέλλον.

Τα υπολείμματα τοποθετούνται σε ειδικούς κάδους και η συλλογή τους γίνεται με ειδικά αυτοκίνητα – ψυγεία, που εξασφαλίζουν την ασφαλή μεταφορά τους στην πιλοτική μονάδα ηλιακής ξήρανσης. Κεντρικό στοιχείο της διεργασίας του F4F, είναι η παστερίωση των υπολειμμάτων τροφίμων, μέσα από μια τροποποιημένη και ενισχυμένη διεργασία ηλιακής ξήρανσης, της οποίας προηγείται η χειροδιαλογή και ο τεμαχισμός των υπολειμμάτων.

Η διάρκεια του έργου είναι 42 μήνες, με καταληκτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου 2020, ενώ ο συνολικός Προϋπολογισμός είναι 2.580.619,00 € και η Επιδότηση από την ΕΕ 1.459.227,00 €.

Η ιστοσελίδα του προγράμματος: www.life-f4f.gr