REDUCE – REUSE – RECYCLE
Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω

 

Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί ένα από τα πλέον σύνθετα και δύσκολα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας, όπως και κάθε σύγχρονη κοινωνία.

Με τα σημερινά δεδομένα, στη χώρα μας παράγουμε κάθε χρόνο περισσότερο από 4,5 εκατομμύρια τόνους αστικών στερεών αποβλήτων (απορρίμματα που προέρχονται από κατοικίες και εμπορικές δραστηριότητες), χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στις ποσότητες αυτές τα απόβλητα της γεωργίας, του οικοδομικού τομέα και της βιομηχανίας ή άλλα ειδικά απόβλητα.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε κάτοικος της χώρας μας παράγει κατά μέσο όρο 440 κιλά στερεών αποβλήτωνετησίως. Στα απορρίμματα αυτά περιλαμβάνονται και μεγάλες ποσότητες χρήσιμων υλικών όπως χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό, μέταλλα και ξύλο που χάνονται, ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, είτε με την επαναχρησιμοποίησή τους, είτε με την ανακύκλωση και τη χρήση τους σε νέες εφαρμογές, εξοικονομώντας έτσι τεράστιες ποσότητες πρώτων υλών και ενέργειας.
 
Χρησιμοποιείστε λοιπόν:

• Προϊόντα χωρίς ή με την ελάχιστη δυνατή συσκευασία.
• Προϊόντα που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν με τη χρήση ανταλλακτικών.
• Προϊόντα σε γυάλινες και όχι πλαστικές συσκευασίες.
• Προϊόντα των οποίων οι συσκευασίες μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν.
• Επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.

 

Ακόμα:

• Οργανώστε ένα παζάρι αντί να πετάξετε κάποια άχρηστα για εσάς πράγματα.
• Δωρίστε τα ρούχα ή παιχνίδια που δε χρειάζεστε σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ή σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.
• Αρχίστε να παράγετε το δικό σας λίπασμα για τον κήπο ή τις γλάστρες με ανακύκλωση των οργανικών απορριμμάτων σας.

 

Όταν ψωνίζετε:

• Αναρωτηθείτε εάν πραγματικά χρειάζεστε αυτό που αγοράζετε.
• Παίρνετε μαζί σας σακούλες που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν.
• Αποφεύγετε τα είδη μίας χρήσης.

 

ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

 

ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

Οικιακή Κομποστοποίηση – Οδηγίες Εφαρμογής

Η κομποστοποίηση, δηλαδή η βιολογική αποσύνθεση των οργανικών υλικών γίνεται, κυρίως, από
ζωντανούς μικροοργανισμούς.

Αυτό σημαίνει ότι, για να μπορέσουν αυτοί οι μικροοργανισμοί να
δράσουν και να αποσυνθέσουν τα οργανικά υλικά, είναι απαραίτητο να τους εξασφαλίσουμε τις
πλέον ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό τους. Αυτές οι συνθήκες
εξασφαλίζονται με επάρκεια νερού και οξυγόνου (αέρα). Επομένως, ένα πολύ υγρό υλικό
(λασπώδες), δεν μπορεί να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αέρα και αντιστρόφως, ένα πολύ ξηρό
υλικό δε μπορεί να εξασφαλίσει το απαιτούμενο νερό. Στην πρώτη περίπτωση , του λασπώδους
υλικού, θα πρέπει να το αναμείξουμε με ένα ξηρό και σχετικά χονδρόκοκκο υλικό, ενώ στη
δεύτερη περίπτωση του ξηρού υλικού, θα πρέπει, είτε να προσθέσουμε νερό, είτε να το
αναμείξουμε με ένα πολύ υγρό υλικό.

Μετά από τα παραπάνω και εντελώς πρακτικά, μπορείτε να κάνετε την οικιακή κομποστοποίηση
στον κομποστοποιητή που έχετε στη διάθεσή σας, ως ακολούθως:

1. Επιλέγουμε τη θέση του κομποστοποιητή. Η καλύτερη θέση είναι σε κήπο και σε σχετικά
σκιερό μέρος.
2. Στον πάτο του κομποστοποιητή τοποθετούμε χοντρά ροκανίδια ή λεπτούς κλαδίσκους
δένδρων και φύλλα ξερά, σε μια στρώση πάχους, περίπου, 10cm. Τα υλικά αυτά βοηθούν
στον αερισμό των υλικών που θα τοποθετηθούν από εκεί και πάνω και ταυτόχρονα
απορροφούν τα υγρά απορροής των νωπών υλικών.
3. Ακολουθεί η σταδιακή προσθήκη των προς κομποστοποίηση υλικών. Τα υλικά που έχει
ένα νοικοκυριό και μπορούν να μπουν στον κομποστοποιητή, μπορούν να διαχωριστούν
σε δυο κατηγορίες:
− Στην πρώτη, περιλαμβάνονται τα υπολείμματα φρούτων και λαχανικών, οι
φλοίδες των πατατών, τα τσόφλια των αυγών και τα υπολείμματα τσαγιού και
καφέ.
− Στη δεύτερη κατηγορία, περιλαμβάνονται, τα φυτικά υπολείμματα του κήπου μας
(φύλλα, χόρτα, λεπτοί κλαδίσκοι, κλπ), τα οποία όμως θα πρέπει να τεμαχίζονται
σε τεμάχια μικρότερα των 10cm.
4. Η προσθήκη των προς κομποστοποίηση υλικών μπορεί να γίνεται με δυο τρόπους.
− Ο ένας είναι να προστίθενται πάνω στα ξηρά υλικά του πάτου, υπολείμματα
φρούτων και λαχανικών, μέχρι να σχηματιστεί ένα στρώμα πάχους 10cm περίπου.
Πάνω σε αυτό διαμορφώνεται ένα άλλο στρώμα, 10cm περίπου ,από φυτικά
υπολείμματα, ξηρά κατά προτίμηση. Το ίδιο επαναλαμβάνεται μέχρι την πλήρωση
του κομποστοποιητή.
− ο άλλος τρόπος είναι να αναμειγνύονται αυτές οι δυο κατηγορίες υλικών κάθε
φορά και να προστίθενται στον κομποστοποιητή αυτό το μίγμα.

Η καλύτερη αναλογία μεταξύ των δυο αυτών κατηγοριών υλικών είναι 1:1 κατ’ όγκον, αν έχουμε
μικρές ποσότητες φυτικών υπολειμμάτων. Αν όμως έχουμε περισσότερα φυτικά υπολείμματα,
τότε μπορούμε να αναμειγνύουμε ένα μέρος υπολειμμάτων φρούτων και λαχανικών με δυο μέρη
φυτικών υπολειμμάτων.
5. Με τον αναμίκτη που έχετε, μπορείτε να κάνετε μια φορά την εβδομάδα ή κάθε δυο
εβδομάδες μια ανατάραξη εντός του κομποστοποιητή.
6. Κατά την ανατάραξη των υλικών, αν αυτά έχουν ξηραθεί, μπορείτε να προσθέσετε μικρή
ποσότητα νερού, με ποτιστήρι.
7. Περιοδικά, για να κρίνουμε και την πορεία της κομποστοποίησης, μπορούμε να μετρούμε
τη θερμοκρασία του υλικού που κομποστοποιούνται. Αυτό μπορεί να γίνεται με ένα
μεταλλικό ωρολογιακό θερμόμετρο με μήκος ράμφους 40-50 cm. Όταν η θερμοκρασία
του υλικού κυμαίνεται από 45-550 C και πάνω, τότε η κομποστοποίηση προχωρά
κανονικά.

Κάτω των 450 C πιθανότατα να χρειάζεται ή έντονος αερισμός (ανάμειξη) του
υλικού ή προσθήκη νερού. Για τον έντονο αερισμό ή την προσθήκη νερού κάνουμε τις
ακόλουθες εργασίες:

• Βγάζουμε τους δακτύλιους
• Αναμιγνύουμε το υλικό με την πιρούνα, προσθέτοντας ταυτόχρονα νερό , αν το
υλικό μας είναι ξερό. Κανονική είναι η υγρασία του υλικού μας όταν σφίξουμε στη
χούφτα μας μια ποσότητα υλικού και δεν στάξει νερό αλλά και όταν ανοίξουμε το
χέρι μας ο βόλος να μη θρυμματίζεται .
• Τοποθετούμε τους δακτύλιος και πάλι τον ένα πάνω στον άλλον και μεταφέρουμε
χωρίς συμπίεση , το υλικό μέσα στον κομποστοποιητή.
8. Όσο προχωρά η κομποστοποίηση το υλικό μέσα στον κομποστοποιητή χαμηλώνει και έτσι
ελευθερώνεται ο επάνω δακτύλιος και τον τοποθετούμε δίπλα ξαναρχίζοντας να
διαμορφώνουμε την επόμενη παρτίδα προς κομποστοποίηση, προσθέτοντας πάνω στον
πρώτο δακτύλιο τους επόμενους που θα ελευθερώνονται από την πρώτη
κομποστοποίηση.
9. Η κομποστοποίηση ολοκληρώνεται όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 450
C και δεν
ανεβαίνει μετά από ανάμειξη του υλικού. Ο χρόνος που απαιτείται είναι γύρω στους δυο
μήνες.
10. Μετά την ολοκλήρωση της κομποστοποίησης το υλικό δεν είναι έτοιμο για να
χρησιμοποιηθεί . Θα πρέπει να ωριμάσει. Η ωρίμανση του γίνεται σε ένα σωρό, έτσι
όπως είναι το υλικό με την κανονική του υγρασία, σκεπάζοντας τον με ένα μαύρο
πλαστικό με λίγες τρύπες. Σε αυτή την θέση το υλικό θα πρέπει να μείνει δυο μήνες
ακόμη.
11. Μετά την ωρίμανση του κόμποστ αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έχει για καλλιέργειες
εδάφους ή μετά από κοσκίνισμα με δίκτυ με οπές 1 cm, για την παρασκευή μιγμάτων
ανάπτυξης γλαστρικών φυτών.

Οικιακή Κομποστοποίηση