Με μια ιδιαίτερα πρωτότυπη κίνηση που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (Ε.Σ.Δ.Α.Κ.) και ο Δήμος Ηρακλείου παρουσίασαν την «Μπλε Τσάντα», μια τσάντα επαναχρησιμοποιούμενη, κατασκευασμένη από τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα του Δήμου Ηρακλείου!

Μια «μπλε» τσάντα από τον… μπλε κάδο της ανακύκλωσης!
Μια «μπλε» τσάντα από τον… μπλε κάδο της ανακύκλωσης!

Πρόκειται για μια εφαρμογή πρακτικής της Κυκλικής Οικονομίας, ακολουθώντας τη φιλοσοφία ότι το τέλος ενός προϊόντος, γίνεται η αρχή σε έναν νέο «κύκλο ζωής» για ένα άλλο προϊόν. Οι συγκεκριμένες τσάντες, έχουν κατασκευαστεί από το ανακυκλώσιμο υλικό που συγκεντρώνεται στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου, από τη διαλογή κυρίως του λευκού πλαστικού, το οποίο και διαχωρίζεται από τα υπόλοιπα υλικά. Από αυτό παράγεται κόκκος ο οποίος χρησιμοποιείται στην παραγωγή των τσαντών πάχους 70μm, ιδιαίτερα ανθεκτικών και εύχρηστων, οι οποίες μάλιστα απαλλάσσονται από το σχετικό περιβαλλοντικό τέλος καθώς είναι επαναχρησιμοποιούμενες και μπορούν να ανακυκλωθούν ξανά.

Με τον τρόπο αυτό, τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα των κατοίκων του Ηρακλείου, «επιστρέφουν» στους πολίτες που τα ανακύκλωσαν, ως… «Μπλε Τσάντες»!

Μια «μπλε» τσάντα από τον… μπλε κάδο της ανακύκλωσης!
Μια «μπλε» τσάντα από τον… μπλε κάδο της ανακύκλωσης!

Η πρώτη δράση διάθεσης της «Μπλε Τσάντας», η παραγωγή της οποίας έχει πιλοτικό χαρακτήρα, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τα σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης στο Ηράκλειο. Η ανταπόκριση από τους δημότες ήταν ιδιαίτερα θετική αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι οι πολίτες είναι ευαισθητοποιημένοι και επιθυμούν να συμμετέχουν σε ανάλογες δράσεις με στόχο να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τόπου μας.

Μια «μπλε» τσάντα από τον… μπλε κάδο της ανακύκλωσης!
Μια «μπλε» τσάντα από τον… μπλε κάδο της ανακύκλωσης!

Δήλωση Προέδρου Ε.Σ.Δ.Α.Κ. & Αντιδημάρχου Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη

Στον Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και στον Δήμο Ηρακλείου, ξεκινήσαμε και εφαρμόζουμε πρακτικές Κυκλικής Οικονομίας, εξοικονομώντας πόρους και μειώνοντας ταυτόχρονα το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Ανοίγουμε έτσι νέα κεφάλαια «ζωής» στα απορρίμματα που οι συμπολίτες μας ανακυκλώνουν και μέσα από αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα,  «επιστρέφουμε» κατά κάποιο τρόπο στους δημότες μας τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα που έριξαν στους μπλε κάδους, με την μορφή μιας ανθεκτικής τσάντας που επίσης μπορεί να ανακυκλωθεί.

 

Δήλωση Χριστίνας Χαλκιαδάκη

Στα σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης, όπως είναι γνωστό, υλοποιούμε κάθε νέο πρόγραμμα που συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, στην μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος και στην ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας. Οπότε, η  πρωτοποριακή αυτή ιδέα δεν θα μπορούσε να μας αφήσει αδιάφορους. Με χαρά μάλιστα διαπιστώσαμε την έντονη ανταπόκριση και το ενδιαφέρον των καταναλωτών μας, κάτι που μας δίνει το ερέθισμα να συνεχίσουμε και με άλλες, αντίστοιχες δράσεις.

 

Ο Ε.Σ.Δ.Α.Κ. προσκαλεί επιχειρήσεις και φορείς που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα διάθεσης της «Μπλε Τσάντας», να επικοινωνήσουν με τον Σύνδεσμο στο 2810361610 (εργάσιμες ημέρες και ώρες) και να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους. Λόγω του πιλοτικού χαρακτήρα της δράσης και της περιορισμένης ποσότητας Μπλε Τσαντών, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.