Καίρια προτεραιότητα η διαχείριση των απορριμμάτων
Του Χάρη Μαμουλάκη*
Το πρόβλημα της υστέρησης είναι το μεγαλύτερο που αντιμετωπίζει η χώρα. Το αποτύπωμά της είναι εμφανές σε όλους τους καίριους τομείς. Έτσι, άλλωστε, ερμηνεύεται και η πολύχρονη κρίση στην οποία οδηγήθηκε.
Το μόνο που πέτυχε η επίπλαστη ανάπτυξη και ευημερία ήταν να κρύψουμε τα μεγάλα δομικά προβλήματα κάτω από το χαλί. Η συσσώρευση τους ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει τη μεγάλη έκρηξη.
Τώρα που αντιληφθήκαμε τι ακριβώς συμβαίνει οφείλουμε να απεξαρτηθούμε από τις κοντόφθαλμες πολιτικές. Και πρωτίστως να συνειδητοποιήσουμε ότι με τις ιδεοληψίες και τις αγκυλώσεις, με τις μονομέρειες και τις αυταρέσκειες ανακυκλώνουμε τα αδιέξοδά μας.
Η παραγωγική, οικονομική, αναπτυξιακή υστέρησή μας καθιστά απαραίτητη την εναρμόνισή μας με τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης. Στόχος εφικτός και ρεαλιστικός. Αρκεί να προτάξουμε τα αυτονόητα, βάζοντας τέλος στον κύκλο των χαμένων ευκαιριών.
Η οικονομική δυσπραγία, η επενδυτική νηνεμία, οι γραφειοκρατικές δυστοκίες συνιστούν τη μία όψη των προβλημάτων μας. Η άλλη είναι η έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης, η στρεβλή αντίληψη για τη διαχείριση των απορριμμάτων, η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής.
Το καμπανάκι που χτύπησε με την πρόσφατη έκθεσή του το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, ενός οργανισμού του ΥΠΕΝ, δείχνει πως η διαχείριση των αποβλήτων εξακολουθεί να παραμένει προβληματικός τομέας.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Η ταφή απορριμμάτων συνιστά την κύρια μορφή «επεξεργασίας». Η ανακύκλωση βρίσκεται «κολλημένη» στο 14% – από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, κυριαρχεί το μοντέλο του παρελθόντος. Το 2016, το 78,6% των απορριμμάτων οδηγείτο σε ΧΥΤΑ (περίπου 4,2 εκατ. τόνοι), ενώ ακόμα 3,7% (200.000 τόνοι) σε χωματερές. Το ποσοστό της ανακύκλωσης βρισκόταν το ίδιο έτος στο 13,8% (738.000 τόνοι), ενώ αμελητέα παρέμενε η κομποστοποίηση (3,4% ή 182.000 τόνοι).
Η δυσοίωνη πραγματικότητα, όπως καταγράφεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δείχνει ότι ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι μακρύς. Χρειάζεται να καταβάλουμε τεράστιες προσπάθειες, προκειμένου η διαχείριση των απορριμμάτων να καταστεί καίρια προτεραιότητα.
Απαιτείται συνεχής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για ένα ζήτημα που συνδέεται ευθέως με την ποιότητα ζωής τους, με την προστασία του περιβάλλοντος. Αλλά κυρίως με τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν αν τα διαχειριστούμε σωστά, αξιοποιώντας και όλες τις τεχνολογικές δυνατότητες.
Εμείς στον ΕΣΔΑΚ σχεδιάζουμε και υλοποιούμε όλες εκείνες τις απαραίτητες υποδομές για να κάνουμε πράξη την ορθή αξιοποίηση των απορριμμάτων. Πρωτίστως, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Πεποίθησή μας είναι ότι ο ενημερωμένος πολίτης είναι ο καλύτερος πρεσβευτής των μηνυμάτων μας για να κάνουμε πράξη τη στρατηγική μας για την αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης.
Με πυξίδα τη βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις εκκρεμότητες του παρελθόντος και παράλληλα να επιφέρουμε αλλαγές στον τρόπο ζωής και στις συνήθειες των πολιτών.
* Προέδρου του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (Ε.Σ.Δ.Α.Κ.)
Αντιδημάρχου Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Ηρακλείου