Το αντίο στην πλαστική σακούλα φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση στους πολίτες. Η μείωση της χρήσης της είναι εντυπωσιακή κατά τον πρώτο μήνα εφαρμογής του σχετικού μέτρου. Ενώ την ίδια στιγμή οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες αυξήθηκαν κατά 5.000%.

Μια ισχυρή συνήθεια των καταναλωτών εγκαταλείπεται ραγδαία. Η ενημέρωση που έχει γίνει μέχρι τώρα από περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς βρίσκει ξεχωριστή ανταπόκριση.

Εκδήλωση στον Άγιο Νικόλαο για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας
Εκδήλωση στον Άγιο Νικόλαο για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας

Αξιοσημείωτη είναι η καμπάνια του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (Ε.Σ.Δ.Α.Κ.) με μήνυμα: «Προστατεύουμε το περιβάλλον. Γυρίζουμε την πλάτη στην πλαστική σακούλα».

Με τις δημόσιες εκδηλώσεις που πραγματοποίησε μέχρι σήμερα σε Ρέθυμνο και Άγιο Νικόλαο, με τη συμμετοχή αρκετών δημοτών, με την έκδοση ενημερωτικού υλικού, έντυπου και διαδικτυακού, καθώς και με την τσάντα πολλαπλών χρήσεων έχει ενεργοποιήσει τα περιβαλλοντικά αντανακλαστικά διαφορετικών ηλικιακών ομάδων.

Αν υπάρχει σχέδιο, μέθοδος και πρόθυμες δυνάμεις να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες, τότε δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να καλλιεργηθεί και να εμπεδωθεί η περιβαλλοντική συνείδηση.

Η ανάκτηση της ατομικής ευθύνης δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να αποβάλουμε την αμεριμνησία και την αδιαφορία, για να αποκτήσουμε την απαραίτητη αυτοσυνειδησία. Πάντως ο Ε.Σ.Δ.Α.Κ., με τη δράση που αναπτύσσει την τελευταία περίοδο, επιχειρεί, όπως δηλώνει δημοσίως ο Πρόεδρός του κύριος Χάρης Μαμουλάκης,  «να γίνει εργαστήρι ευθύνης και χρέους για τους πολίτες και για την κοινωνία»