Απονεμήθηκε σήμερα το 2ο Βραβείο «Βιργινία Μανασάκη» που έχει θεσμοθετήσει ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ). Το βραβείο παρέδωσαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Ζαχαρίας Καλογεράκης.

Η βραβευθείσα επιστήμονας Αργυρώ Σπινθάκη υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, μίλησε μέσω skype από τη Γερμανία όπου βρίσκεται. «Η αναγνώριση αυτή αποτελεί ένα ευχάριστο συναίσθημα» ανέφερε ευχαριστώντας θερμά τους διοργανωτές και σημειώνοντας πως «η προστασία του περιβάλλοντος θα είναι πάντα μια αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα».   

Η Επιστημονική Επιτροπή επέλεξε ανάμεσα σε 59 υποψηφιότητες και αποφάσισε ομόφωνα  ότι «το θέμα που εκπονεί η κ. Σπινθάκη ερευνά το υπέδαφος του νησιού, ώστε να προσφέρει δυνατότητες περαιτέρω ενεργειακής αξιοποίησης με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος και είναι εντός της φιλοσοφίας και της αποστολής των βραβείων αυτών σε μνήμη της Βιργινίας Μανασάκη».

Για «μια οφειλόμενη τιμή» έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ, αναφερόμενος στην πολύπλευρη συνεισφορά της Βιργινίας Μανασάκη, της οποίας «η μνήμη και οι αρχές μένουν ζωντανές. Ο Περιφερειάρχης αφού υπογράμμισε πως δεν πρέπει να ξεχνούμε τους ανθρώπους που έχουν προσφέρει για την ανάπτυξη της Κρήτης σημείωσε, πως «λείπει από την πολιτική σκηνή της Κρήτης, στην οποία είχε παρά πολλά να προσφέρει», υπενθυμίζοντας πως ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων και η Ενεργειακή Αναβάθμιση του νησιού φέρνουν τη σφραγίδα της.

Στην παράδοση παραβρέθηκαν ο Νίκος Κατσαράκης πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων και Ενέργειας, Νίκος Καλογερής, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού, Κώστας Φασουλάκης, ο δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων, Μανόλης Κοκοσάλης και οι Γιώργος Ταβερναράκης και Γεώργιος Μανασάκης από τους οικείους της Βιργινίας Μανασάκη.

Διαδικτυακά μετείχαν τα μέλη της Επιτροπής, καθηγητές Θεοχάρης Τσούτσος του Πολυτεχνείου Κρήτης, Νίκος Πουλακάκης του  Πανεπιστημίου Κρήτης και η Ειρήνη Βρέντζου, από την Δ.Ε. του ΤΕΕ-ΤΑΚ.